Wat is Omegle en hoe veilig is het? - VPNGids.nl (2024)

Klik hier voor een samenvatting

Wat is Omegle: een korte samenvatting

Omegle is een goede plek om snel en eenvoudig te chatten met vreemden. De gratis chatdienst komt echter ook met gevaren. Omegle is niet versleuteld en pedofielen en kwaadwillenden liggen op de loer.

Gelukkig kun je zelf een aantal maatregelen nemen om veiliger te zijn op Omegle:

  • Geef je identiteit niet prijs.
  • Deel geen gevoelige informatie met vreemden.
  • Klik niet op externe links.
  • Ga niet akkoord met een echte ontmoeting.

Voor meer privacy op Omegle raden we een goede VPN, zoals NordVPN, aan.

NordVPN

Aanbieding

Krijg tot 59% korting + 1GB Saily eSIM data bij een tweejarig abonnement!

Bezoek NordVPN

Lees hieronder verder om meer te weten te komen over Omegle en de gevaren ervan.

UPDATE:

op 9 november 2023 heeft Omegle zijn deuren gesloten na 14 jaar actief te zijn geweest als chatroom. Oprichter Leif Brooks stelt op zijn site dat het draaiende houden van Omegle “niet langer vol te houden was, financieel noch psychologisch.” De chatwebsite is momenteel niet meer beschikbaar voor gebruikers.

Omegle is een eenvoudige, gebruiksvriendelijke en gratis online chatwebsite. De chatdienst is erg populair onder jongeren. 94% van de basisschoolleerlingen kent Omegle.

De kans is groot dat jouw kind Omegle ook gebruikt om te chatten met wildvreemden. Als ouder is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van Omegle.

Wil je meer weten over deze chatdienst en de risico’s? Lees dan het artikel hieronder. Ook geven we tips hoe je kind veiliger kan zijn op Omegle.

Wat is Omegle?

Omegle is een gratis online chatplatform waar je met willekeurige vreemden kunt chatten via tekst, video of beide. Je hoeft je niet te registreren om lid te worden van een Omegle-chatroom. Hierdoor kun je anoniem blijven.

Je opent de website en kunt direct beginnen met chatten. Veel secties van Omegle zijn niet gemodereerd. Dit maakt de site erg geliefd onder kwaadwillenden.

De populaire chatdienst is bovendien niet versleuteld en de site kan gebruikers identificeren op basis van hun IP-adres. Gelukkig kun je een VPN gebruiken om jezelf te beschermen.

Een VPN verbergt je jouw echte IP-adres en versleutelt je verbinding. Dit zorgt voor een extra beveiligingslaag en meer privacy online. Wij raden NordVPN aan. Deze VPN is veilig, snel en zorgt voor privacy op Omegle.

Hoe veilig is Omegle?

Zoals we hierboven al aangaven is het niet nodig om je te registeren voor Omegle. Ook worden veel chats niet gemodereerd. Hierdoor zijn jongeren en kinderen een gemakkelijk doelwit voor pedofielen of groomers.

Hieronder bespreken we een aantal gevaren van Omegle:

  • Er zijn veel pedofielen actief op Omegle.
  • Je komt snel in aanraking met seksuele content.
  • Kwaadwillenden kunnen kinderen vragen om hun naam, locatie of leeftijd te delen.
  • Er kunnen schermopnames worden gemaakt van (expliciete) videobeelden (ook Omegle zelf maakt screenshots voor moderatie).

Wij hebben de chatsite kort getest en de eerste persoon met wie we in contact kwamen bevestigde direct de gevaren voor kinderen op Omegle:

Wat is Omegle en hoe veilig is het? - VPNGids.nl (2)

Naast de online risico’s bestaat ook het risico dat groomers, pedofielen of andere kwaadwillenden een kind aansporen tot seksuele handelingen. Mogelijk sturen ze zelfs aan op een echte ontmoeting met alle gevolgen van dien.

Zoals wij tijdens onze korte ervaring met Omegle ook merken, schromen volwassen mannen niet om seksuele content te delen met minderjarigen.

Omegle geeft zelf ook toe dat de chatsite niet veilig is voor jonge kinderen. Om de veiligheid te vergroten, moet je 18 jaar of ouder zijn om Omegle te gebruiken. Daarom zie je tijdens de registratie de volgende melding als je Omegle gebruikt:

Wat is Omegle en hoe veilig is het? - VPNGids.nl (3)

Omegle verifieert echter niet hoe oud de gebruikers zijn. Het enige dat tussen tieners en het chatplatform staat, is een selectievakje waarmee ze kunnen bevestigen dat ze akkoord gaan met de servicevoorwaarden. Ook kan er geen ouderlijk toezicht worden ingesteld.

Omegle biedt dus geen bescherming voor kinderen. Hierdoor ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders. We raden aan om met je kinderen over deze website te praten en ze te waarschuwen voor de gevaren.

Tips om veilig te blijven op Omegle

Zoals je hierboven hebt gelezen is het gebruik van Omegle niet geheel zonder risico’s. Gelukkig kun je zelf een aantal maatregelen nemen om veiliger te blijven op Omegle:

Wat is Omegle en hoe veilig is het? - VPNGids.nl (4)
  • Geef je identiteit (leeftijd, geslacht en locatie) niet prijs.
  • Deel nooit gevoelige informatie met vreemden (telefoonnummer, adres enz.)
  • Klik niet op externe links en voorkom dat je malware op je computer installeert of slachtoffer wordt van phishing.
  • Ga niet akkoord met een echte ontmoeting.
  • Gebruik een VPN voor meer privacy.

Houd er tot slot rekening mee dat vreemden altijd screenshots van je video kunnen maken of software van derden kunnen gebruiken om je gesprekken op te nemen zonder dat je het weet.

Is Omegle anoniem?

De chats op Omegle zijn in principe anoniem, tenzij je er zelf voor kiest om jouw naam te geven. Dit raden we overigens niet aan.

Toch ben je niet echt anoniem op Omegle. De chatdienst verzamelt namelijk veel gegevens over jou:

  • Online identifiers zoals cookies en IP-adressen (deze kunnen worden vrijgegeven aan wetshandhavers).
  • Internetactiviteiten zoals interacties met het platform en advertenties en browsegeschiedenis.
  • Geolocatiegegevens op basis van je IP-adres.
  • Screenshots van videostreamchats (gemaakt voor moderatie).

Omegle logt dus een aantal gebruikersgegevens. Ook worden je chats niet versleuteld. Dit houdt in dat de inhoud die je deelt naar jou getraceerd kan worden. Het gebrek aan versleuteling zorgt er ook voor dat iedereen de inhoud kan bekijken.

Ook kan jouw IP-adres achterhaald worden op Omegle. De persoon met wie je chat kan je IP-adres traceren. Met die informatie kan jouw locatie bepaald worden. Gebruik daarom een goede VPN zoals NordVPN om je IP-adres te verbergen.

Verberg je IP-adres met NordVPN

Welke VPN werkt met Omegle?

Met een VPN ben je veiliger en anoniemer op Omegle. Maar welke VPN werkt nu het beste met Omegle? Wij hebben verschillende VPN’s getest en zijn vooral erg te spreken over NordVPN.

NordVPN is de beste VPN die je kunt gebruiken voor Omegle. Deze top VPN maakt toegang tot Omegle gemakkelijk met zijn servernetwerk van 6000+ servers over de hele wereld. Bovendien is het een van de veiligste en snelste en VPN’s op de markt.

NordVPN presteert consequent goed in onze VPN-snelheidstests en is erg gebruiksvriendelijk.

Je kunt tot zes apparaten beveiligen op een enkel NordVPN-account. De privacygerichte VPN houdt bovendien geen logs bij. Omegle-gebruikers zullen ook blij zijn met de extra beveiligingsfuncties zoals Dark Web Monitor en Threat Protection die bescherming bieden tegen bedreigingen.

Bescherm jezelf op Omegle met NordVPN

Let op!

Er zijn ook gratis VPN’s die je kunt gebruiken voor Omegle, maar we raden deze niet aan. Deze VPN’s hebben vaak data- en snelheidslimieten en gaan vaak niet goed om met jouw privacy.

Stappenplan: blijf veilig op Omegle met een VPN

Wil je veiliger zijn op Omegle? Volg dan onderstaand stappenplan:

  1. Meld je aan bij een betrouwbare VPN-dienst. Wij raden NordVPN aan. Deze VPN is snel, veilig en heeft een uitgebreid servernetwerk.

    NordVPN

    Onze keuze

    Aanbieding

    Krijg tot 59% korting + 1GB Saily eSIM data bij een tweejarig abonnement!

    Vanaf

    € 3.39

    9.3

    • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
    • Mooie en elegante applicatie
    • Geen logs

    BezoekNordVPN

  2. Download de VPN-software op een apparaat naar keuze.
  3. Open de NordVPN-app en maak verbinding met een van de vele servers.
  4. Ga naar de website van Omegle en volg de veiligheidstips die we hebben gegeven.
  5. Veel plezier met veilig chatten op Omegle!

Conclusie: blijf veilig op Omegle

Omegle is geen veilige plek voor kinderen. De chatsite zit vol met groomers en andere kwaadwillenden. Als kinderen in contact komen met de verkeerde personen, kan dit zelfs leiden tot seksueel misbruik.

We adviseren ouders om met kinderen te praten over de gevaren op Omegle. Als je iets verbiedt, wordt het natuurlijk extra interessant, maar deze chatsite is voor jonge kinderen echt niet geschikt.

Ben je 18 jaar of ouder en wil je de chatsite bezoeken? Zorg dan dat je veilig blijft. We raden af om persoonlijke informatie te delen. Klik ook niet op links.

Gebruik een VPN om je IP-adres te verbergen en veiliger en anoniemer te zijn op de chatdienst. NordVPN is wat ons betreft de beste VPN voor Omegle.

Blijf veilig op Omegle met NordVPN

Als je meer wilt weten over hoe je veilig kunt blijven op andere social media-sites, bekijk dan onderstaande artikelen:

  • Bescherm je privacy op Facebook
  • Bescherm je privacy op Instagram
  • Bescherm je privacy op WhatsApp
  • Bescherm je privacy op YouTube
  • Bescherm je privacy op Snapchat

Wat is Omegle: veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over Omegle? Kijk in het overzicht met vragen hieronder of jouw vraag ertussen staat. Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Wat is Omegle?

Omegle is een gratis chatdienst waar je laagdrempelig kunt chatten met vreemden.

Is Omegle veilig?

Omegle is vooral voor kinderen niet veilig. Op het chatplatform bevinden zich veel pedofielen, groomers en andere kwaadwillenden. Ook worden kinderen blootgesteld aan seksuele content.

Wat is de beste VPN voor Omegle?

NordVPN is de beste VPN voor Omegle. Deze VPN verbergt je IP-adres, is veilig en houdt geen logs bij.

Is het gebruik van een VPN met Omegle legaal?

In Nederland en in de meeste andere landen is het volkomen legaal om een VPN te gebruiken met Omegle.

Wat is Omegle en hoe veilig is het? - VPNGids.nl (6)

Ronella van der Burgt

Techredacteur

Ronella houdt zich bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen

Meer artikelen uit de sectie Social Media

Wat is Omegle en hoe veilig is het? - VPNGids.nl (7)

De privacyrisico’s van Likee: blijf weg van deze invasieve dienst

20 december 2022

Wat is Omegle en hoe veilig is het? - VPNGids.nl (8)

BeReal: het echte leven in beeld met echte risico’s

2 maart 2023

Wat is Omegle en hoe veilig is het? - VPNGids.nl (9)

Hoe kom ik van Twitter af? Zo verwijder je je Twitter-account

2 november 2022

Wat is Omegle en hoe veilig is het? - VPNGids.nl (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 6039

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.